Кожен різновид напою відрізняється оригінальними смаковими якостями, міцністю, в'язкістю та кольором. Тому все продумано: температура подачі, закуска, форма келихів, процес, обстановка.
Трохи історії
Точну дату першого виробництва односолодового напою історики не змогли зафіксувати, як і точних його творців. Десятиліттями точиться суперечка між Шотландією та Ірландією за звання першовідкривача цього алкоголю.Але все ж таки знайдено документ Шотландського казначейства, датований 1494 роком, де він вперше згадувався. Офіційне право на виробництво напою раніше мали лише лікарі та цирульники.
Сьогодні його виготовляють на високотехнологічних виробництвах у різний спосіб, що впливає на смак. Експерти акцентують увагу на багатому ароматичному та смаковому букеті з нотками дуба, диму, торфу чи йоду, які з'являються залежно від країни-виробника та обладнання.
Категорія «односолодовий» говорить за себе. Алкоголь роблять із ячмінного солоду, не додаючи інші зернові спирти.
Солод може бути копченим або некопченим, від цього залежать смакові властивості: використання копченого солоду робить скотч наповненим злегка різким ароматом диму, некопченого — м'яким.
При виготовленні алкоголю на копченому солоді на етикетку наноситься абревіатура ppm (parts per million). Позначення говорить про вміст фенолів у зернових (феноли містяться у торф'яному диму).
Копчений солод буває трьох типів: слабкий (1-5 ppm), середній (5-15 ppm) та сильний (15-50+ ppm).
Преміальний скотч виробляють та розливають на одній винокурні. Така категорія відрізняється написом на пляшці Single Malt.
Як пити односолодовий віскі: вибираємо посуд
Експерти вважають, що навіть найкращий алкогольний напій, розлитий у непридатні для вживання келихи, втрачає індивідуальні нотки смаку та сприймається у спотвореному вигляді. Таким чином, преміальний односолодовий напій з високим цінником стане нічим не примітним міцним напоєм.Для того щоб пити односолодовий віскі з насолодою, необхідно підібрати відповідні келихи.
Правильно пити односолодовий скотч необхідно з таких келихів:
- Tulip (тюльпан) — форма імітує тюльпан. Його низ досить широкий, верх звужений. Орієнтовний обсяг — 100-140 мл. Стоїть келих на тонкій ніжці. Така форма дає можливість сконцентрувати велику кількість парів у посудині та розкрити унікальний смак складних напоїв. Спочатку tulip використовували виключно для дегустації, проте згодом стали широко застосовувати любителі благородного алкоголю. Експерти не рекомендують брати тюльпаноподібні келихи для коктейлів та купажованого віскі.
- Snifter (сніфтер) — візуально посудина схожий на келих tulip, проте snifter сильніше витягнутий і не має такого об'ємного низу форми цибулі. За рахунок невеликої ємності (до 150 мл) не підходить для коктейлів.
- Nosing (ноузинг) — судина тюльпановидної форми на короткій ніжці. Аналізуючи назву, що ґрунтується на перекладі англійського слова «ніс», можна зрозуміти, що посудина відмінно підходить для дегустації напоїв. Вузький верх концентрує аромати біля країв. Приблизний обсяг келиха — 100 мл.
Необхідно знати ще один нюанс: щоб правильно пити односолодовий віскі, необхідно наповнювати келих до певного рівня, який збігається із найширшою частиною келиха. Це дозволяє краще розкрити смакові якості скотчу.
Купити подарунковий набір аксесуарів для напою можна на сайті компанії Whiskey Stones. У набір входять спеціальні склянки для його вживання та декантер для зберігання. Подарунок доповнюють щипці та охолоджувальні камені, на які можна нанести індивідуальне гравірування з ініціалами хлопця, чоловіка або друга.
Як пити односолодовий віскі: температура подачі
Існує думка, що міцний алкоголь необхідно вживати охолодженим — саме в такому стані він краще смакує. Однак цей принцип працює не для всіх видів міцного, і віскі входить до їх числа.Для того, щоб не зіпсувати враження від благородного напою, необхідно охолоджувати його до 18-20 °C. Якщо перегріти алкоголь, буде відчутним яскраво виражений смак спирту. При переохолодженні унікальні нотки не розкриються і напій втратить смак.
Часто для охолодження цінителі віскі використовують лід. Шотландці рекомендують не розбавляти скотч та використовувати стеатитове каміння.
Кубики заздалегідь охолоджують у морозильній камері та кладуть у келих у кількості 3 штуки на 50 мл. Стеатитові кубики не впливають на смак та запах алкоголю.
Замовити якісне каміння для віскі в Україні за вигідними цінами можна на сайті компанії Whiskey Stones. Купити стеатитові аксесуари можна в необхідній кількості (4, 9, 16 або 25 штук) для домашньої дегустації або вечірки з друзями зі швидкою доставкою по Києву кур'єром або поштовою компанією — в інші міста України.
Як пити односолодовий віскі: вибір закусок
Суворі експерти вважають, що односолодовий алкоголь із багатим ароматним букетом варто пити чистим, щоби цілком відчути його сильні сторони. Проте не всі продукти заглушають смак напою. Грамотно підібрані закуски підкреслять смакові нюанси:- Сир. Алкоголь з торф'яним і присмаком дерева відмінно доповнить сир з гострим смаком — рокфор. Солодкуваті напої варто поєднувати з м'якими сортами: бри, камамбером. Оптимальним варіантом стануть сорти гауда, чеддер, які можна подавати до будь-якого міцного напою.
- Шоколад. Переважно потрібно обирати гіркий темний шоколад, у якому міститься 80% і більше какао-бобів.
- Фрукти. При їх виборі варто звернути увагу на диню та яблука, які не відрізняються яскравим смаком, на відміну від цитрусових.
- М'ясо. Баранина, телятина, птах поєднуються зі складним алкоголем і не дають п'яніти.
- Солона закуска. Підійдуть снеки: чіпси, сухарики, палички, горішки.
Культура вживання алкоголю допоможе вам не зіпсувати враження від дегустації та познайомитися з раніше незнайомими нюансами смаку односолодового віскі.