Блог (укр)

Як правильно пити бурбон

Перш ніж замовити в подарунок своєму чоловікові елітний алкоголь, слід вивчити всі нюанси його споживання. Це не тільки підкаже, як правильно пити бурбон, а й допоможе організувати сервірування з масою важливих та приємних додаткових елементів.

Трохи історії

Бурбон – це американський віскі, виготовлений із кукурудзи з додаванням ячменю, пшениці чи жита. Відсоткова кількість першого компонента – не менше 51%. 
З 1964 р. напій визнаний національним надбанням США, його випуск суворо контролюється. Враховуйте цей момент при пошуках компанії з продажу бурбона у Києві або іншому місті України. Замовити славетний кукурудзяний віскі за бюджетною ціною у вас не вийде — бренд має вікову історію і, відповідно, дорогі стандарти.
Відмінність звичайного віскі від бурбона полягає у технології виготовлення:
  • при заквашуванні сировини використовують безсолодову рецептуру;
  • кукурудзяний напій витримують щонайменше 2 років;
  • дозарювання бурбона відбувається тільки в нових дубових бочках з обпаленою внутрішньою частиною.
Все це позначається на органолептичних якостях цього виду кріплених напоїв: у ньому чітко відчуваються солодкуваті нотки. Бурбон світліший, ніж стандартний віскі, часто має вищий вміст алкоголю.

Як правильно пити бурбон: вибираємо посуд

Смакові якості елітного американського напою розкриваються не відразу. Тому знавці розробили спеціальні склянки, що дозволяють відчути всю гаму відтінків із першого ковтка:
  1. Бокал «ноузінг». Має широке дно-ніжку і звужену шийку. Така форма підходить для дорогих витриманих сортів кукурудзяного віскі, оскільки завдяки їй усі смакові тонкощі бурбону добре розкриваються. Це якраз спосіб правильно пити бурбон, але посуд не дуже популярний у барах чи ресторанах, оскільки коштує дорого.
  2. Келих «тумблер». У цій склянці верхня частина, навпаки, ширша за основу. Використовується для односолодового напою з невеликим терміном витримки або для дешевших купажованих сортів.
Чудова ідея: якщо ваш хлопець чи чоловік —  затятий шанувальник традиційного та дорогого алкоголю,  набору якісних келихів у подарунок стане для нього справжнім приємним сюрпризом. Особливо якщо доставка такого презенту обумовлена ​​заздалегідь і буде виконана саме до дня народження чи іншої важливої ​​урочистості.

Чим закушують кукурудзяний віскі

В ідеалі бурбон подають на дигестив, запропонувавши гостям закріпити посмак гарною сигарою. Але, оскільки цей напій досить міцний і швидко «дає в голову», слід подумати про солодкі фрукти або пристойний шоколад для закуски.
Можна зробити частування ситнішим, приготувавши соковиті м'ясні страви, подавши хороший сир або стейк. Важлива умова в такому разі — будь-які закуски не повинні бути занадто гострими або пряними, щоб не заглушити посмак бурбона.
Як пити бурбон
Як пити бурбон

 Як правильно пити бурбон: вибираємо добавки

Одразу скажемо: елітний алкоголь з великим терміном витримки — напій-одинак. У компанію до нього можна порадити лише... камені для віскі. 
Це порівняно новий спосіб охолодження дорогих сортів бурбона, тому замовляти покупку краще на спеціалізованих сайтах. Плюсом такого нововведення є можливість правильно пити бурбон, доводячи напій до потрібної температури натуральним шляхом. 
До того ж при заявці можна підібрати мінерал, з якого ці аксесуари виготовлені, вибрати потрібну форму, замовити гравіювання на каменях.
Якщо ж передбачається розпивання менш витриманих видів бурбона, так званих світлих сортів, заглушити яскраво виражену алкогольну нотку можна так:
  • Колою чи содовою. Ними можна запивати бурбон або розбавляти у довільній пропорції.
  • Будь-якими соками, крім овочевих. Підбирати їх слід залежно від виду бурбона — що виразніша солодка нотка в алкоголі, то кислішою має бути добавка.
  • Молоком. Охолоджений пастеризований продукт змішують з алкоголем такої ж температури. Це пом'якшує молодий бурбон, прибирає його різкість і не заглушує основні смакові якості. Щоправда, такий спосіб популярний лише в Америці.
  • Кавою. Використовувати для такого коктейлю найкраще якісний свіжозаварений напій. Розчинні варіації можуть перетворити бурбон на бурду не надто привабливого смаку.
Ще одне правило дегустації кукурудзяного віскі — він має трохи «випустити пару». Тому перед тим, як пити бурбон, його слід відкрити та дати зайвим алкогольним парам вийти з пляшки. І тільки після цього розбавляти бурбон чимось до смаку.
Як бачимо, культура споживання кукурудзяного віскі має свої правила та традиції. Поінформованість, як правильно пити бурбон, зробить з вашого чоловіка справжнього джентльмена, який розуміється на хорошому алкоголі.