Блог (укр)

Як правильно пити Jack Daniels

Jack Daniels — елітний алкогольний напій бурштинового кольору, який виробляється в США з 1866 року. Цей віскі давно набув популярності й залишається улюбленцем поціновувачів якісного алкоголю. Але навіть такий напій може не припасти до смаку. 

Щоб не отримати хибне враження і насолодитися вишуканим смаком повною мірою, необхідно знати, як правильно пити Jack Daniels і яких видів він буває.

Різновиди Jack Daniels

Існує кілька видів цього напою, кожен з яких має свої особливості, унікальний смак та запах. Різновиди Jack Daniels:
  • Old No.7 — класичний.
  • Gentleman Jack — з подвійною вугільною фільтрацією.
  • Tennessee Fire — поєднання класичного віскі та лікеру з кориці.
  • Unaged Rye — невитриманий напій з імбирними нотками.
  • Single Barrel Rye — преміальний, з м'яким легким смаком.
Кожен різновид поєднується з певними продуктами та напоями. Найбільшої популярності набув класичний «Джек Деніелс».

Особливості віскі «Джек Деніелс»

Щоб визначитися, як правильно пити Jack Daniels, слід ознайомитися з особливостями напою. Деякі люди помилково вважають його бурбоном. 
Дійсно, при виготовленні Jack Daniels використовується кукурудза (понад 51%), а сам напій витримується близько чотирьох років. Але є одна важлива відмінність: після перегонки алкоголь проходить додаткову фільтрацію. Дистилят пропускають через пресовані шматочки вугілля, які залишилися після згоряння цукрового клена. Так смак напою пом’якшується завдяки видаленню залишків зернових масел.
Для витримки напій розливають у дубові бочки, нові та попередньо обпалені. Протягом чотирьох років бочки не переміщують та постійно контролюють мікроклімат у приміщенні. 
По завершенні процесу віскі купажують і розбавляють очищеною демінералізованою водою, щоб домогтися необхідної міцності. Потім розливають у пляшки.

Як правильно пити Jack Daniels

Класичне віскі Jack Daniels — напій із солодким м'яким смаком, з ванільними та карамельними нотками. Має приємну деревну терпкість, довгий димний смак і пряний горіховий аромат. 
До складу напою входить зернова суміш, а саме: першосортна кукурудза, солоджений ячмінь (солод) та жито. У приготуванні використовується джерельна вода температурою 13 градусів, позбавлена домішок заліза.
Повністю розкрити поєднання смаків, не проґавивши жодної нотки, допоможуть кілька правил щодо того, як правильно пити Jack Daniels. Перед дегустацією візьміть до уваги такі обставини:
  • температуру;
  • додавання інших рідин;
  • закуски.
Поєднуючи ці фактори, ви оціните елітний напій.

Температура

Рекомендована температура напою – від 18 до 21 градуса. Саме за таких показників смак і аромат віскі розкриваються найкраще. Для охолодження використовують лід чи камені. 
Але все ж таки досвідчені сомельє та прискіпливі поціновувачі напою не радять класти кубики льоду у віскі. Цьому є кілька причин:
  • Вміст келиха розбавляється талою водою, відповідно міцність алкоголю знижується, змінюється смак.
  • Складно визначити необхідну кількість крижаних кубиків.
  • Можлива поява неприємного присмаку чи запаху талої води.
Використовуючи камені для віскі, ви зможете уникнути смакових та ароматичних спотворень. Щоб охолодити 50 мл до температури 16–18 градусів, знадобляться 4 камені. Перед використанням їх потрібно вимити у проточній воді та покласти у морозилку у лляному або бавовняному мішечку. 
Після охолодження кубики додають у тюльпаноподібний келих або склянку «рокс» (широку з товстим дном), куди вже налито віскі.
Для виготовлення кам'яних кубиків для віскі використовують стеатит (або мильний камінь), шунгіт, нефрит, граніт, а в деяких випадках — нержавіючу сталь. 
Якщо ви, ваш хлопець чи чоловік — любителі міцних алкогольних напоїв, такий подарунок, як камені для віскі, не лише порадує, а й буде корисним. Кубики натуральні, безпечні, мають необмежений термін придатності. 

Камені для віскі Whiskey Stones

На сайті компанії Whiskey Stones можна купити набори каменів за доступними цінами або оформити заявку на індивідуально адаптований набір з гравіюванням. Також доступна можливість замовити доставку товару як в Києві, так і в Україні.

Додавання інших напоїв

Якщо є бажання урізноманітнити вживання алкоголю та поекспериментувати з міксами, немає нічого кращого, як пити «Джек Деніелс» з колою в пропорції 3:1. Якщо ж цей класичний варіант вже не дивує, віскі можна змішати з содовою, лимонним фрешем, виноградним чи яблучним соками. 
Любителям коктейлів доступні рецепти, до складу яких входить віскі, а саме: «Манхеттен», «Сазерак» або м'ятний джулеп. 

Закуски

Як правило, віскі п'ють після їди й не закушують. Але в деяких країнах напій подають із різним гастрономічним супроводом. Так, у США віддають перевагу «Джеку Деніелсу» зі стейком або м'ясом барбекю, в Японії — з суші та ролами. 
Щоб поекспериментувати, можна скористатися ідеєю поєднання алкоголю з синіми та блакитними сортами сиру, копченим лососем або навіть темним гірким шоколадом. В окремих випадках «Джек Деніелс» закушують солоними горішками або часточкою лимона. 
Купуючи віскі для себе або як подарунок близьким людям, не нехтуйте правилами вживання міцного алкоголю. Дотримуючись всіх умов, грамотно охолоджуючи алкоголь за допомогою каменів, додаючи інші напої в необхідних пропорціях, ви насолодитеся вишуканим ароматом і благородним смаком Jack Daniels.
2021-11-30 17:57