Блог (укр)

Як правильно пити Jim Beam

Кінематограф подарував нам спотворене розуміння культури вживання віскі: герой розбавляє содовий напій, кладе кілька кубиків льоду в склянку або замовляє подібну подачу в барі. Сьогодні ми поговоримо про те, як правильно пити Джим Бім.

Насправді грамотна дегустація дуже відрізняється від кіношного вживання міцного бурбона.

Золоті правила дегустації

Використання льоду для вживання віскі та змішування його з додатковими безалкогольними напоями стало мейнстримом у барменів-самоучок. Такі дії завадять розкрити благородний букет алкоголю, насолодитися смаковими відтінками та ароматом складніших ноток.

Професіонал знає, що якісний алкоголь варто пити чистим, дотримуючись правил. Правило 5S давно допомагало шотландцям створити правильну атмосферу і ставитися до віскі з повагою:
  • Sight — милуватися. Це візуальний етап, який включає детальне вивчення кольору та консистенції рідини. Насичений темний відтінок говорить про спосіб витримки алкоголю і благородному віці.
  • Smell — вдихнути. Відчути нотки, які глибоко приховані в міцному напої, також допоможе наш нюх. Деякі дегустатори рекомендують зробити цей етап тривалішим, вдихнувши аромат одразу після того, як келих наповнили, і через деякий час, коли алкоголь «подихав».
  • Swish — розкуштувати. Зробити невеликий ковток напою та «пожувати» його. Хоч як дивно це звучало, але дегустатори вживають саме слово «жувати» для смакування віскі. Ця дія дозволить відчути всі можливі смаки одного напою: насолоду на кінчику язика, гіркоту на небі, кислоту на середині язика.
  • Swallow — проковтнути. Варто звернути увагу на післясмак: наскільки воно приємне і м'яке або різке і нудотне. Вважається, що чим довше залишаються післясмак у роті і запах у порожньому келиху, тим якіснішим є вироблений бурбон.
  • Splash — додати. Раніше шотландці розбавляли алкоголь водою або крижаними кубиками, щоб отримати необхідну температуру алкоголю та розкрити його смак. Сьогодні цей етап вважається необов'язковим. Правильно пити Jim Beam фахівці рекомендують з камінням для віскі, яке чудово справляється з охолодженням.
Замовити в Україні якісне каміння для віскі за вигідними цінами можна на сайті компанії Whiskey Stones. Купити аксесуар можна в бажаній кількості (4, 9, 16 або 25 штук) зі швидкою доставкою по Києву кур'єром або поштовою компанією — в інші міста України.

Також правильно пити «Джим Бім» допоможуть подарункові набори, які включають спеціальні скляні ємності для зберігання та розпивання напоїв з індивідуальним гравіюванням: склянки, декантери.

Компанія пропонує індивідуальний підхід — кожен клієнт може замовити подарунок з гравіюванням. Необхідно залишити заявку на сайті інтернет-магазину або за телефоном. Отримати посилку ви зможете вже за 1-2 дні.

Різновиди Jim Beam

Бурбони Jim Beam мають благородний коричневий колір з варіацією відтінків від яскраво-золотистого до насиченого бурштинового. Цей параметр залежить від витримки певного типу алкогольного напою.

Незважаючи на те, що кожен вид має унікальний індивідуальний аромат, у всіх відчуваються чітко виражені нотки дубової бочки, солодка карамель та ваніль. Алкоголь із більшою витримкою відрізняється граціозними відтінками спецій.

Смак тішить покупця м'якістю та насиченістю. Майже не відчувається спиртозність, яскраво виражені глибокі відтінкові ноти — фруктові, деревні, пряні — залежно від виду віскі. Післясмак довго зберігається.

Перед тим як дізнатися, як правильно пити Jim Beam різних типів, необхідно ближче познайомитися з ними:
  • Signature Craft — складний за смаковими якостями, з нотами кориці та ванілі. Випускається лімітованими тиражами, має витримку близько 12 років.
  • White label — класичний американський напій, виготовлений за унікальним рецептом засновника компанії, з квітковим присмаком та пряними нотами. Його особливість — холодна фільтрація після витримки.
  • Double Oak — темний відтінок напою і невелика різкість дісталися віскі від способу його виготовлення у двох бочках, незважаючи на те, що термін витримки становить лише 4 роки.
  • Black —  після 6 років витримки відрізняється багатим насиченим смаком з медовими та дубовими відтінками.
  • Devil's Cut — напій із найвищою міцністю з альтернативних варіантів (45% обертів) та присмаком дубової стружки від бочки, в якій він витримується.
  • Honey — цікавий технікою виробництва: натуральний мед додають прямо в бочки.
  • Apple —  спосіб виробництва схожий на попередній, проте замість натурального меду виробники додають яблучну есенцію.
  • Red Stag Black Cherry —  бурбон з нотками вишні та кукурудзи, з'явився після змішування кількох напоїв бренду.
Така різноманітність смакових якостей потребує індивідуального підходу до кожного сорту віскі.

Як правильно пити «Джим Бім Devil's Cut»

Цей Jim Beam вважається найміцнішим видом зі складним ароматом, тому дегустатори рекомендують зберігати гостроту смаку, використовуючи келихи nosing. Такий тип посуду відрізняється звуженим верхом, який не дозволяє аромату розсіюватися.

Оптимальна температура вживання — 18-20°C. Вона дозволяє повноцінно розкрити відтінки прянощів та дубової стружки.

Рекомендують пити чистим, щоб відчути трохи різкуватий смак та м'який післясмак.

Для закуски варто обирати поживну їжу, яка допоможе не сп'яніти від 45% обертів бурбону, наприклад, червоне м'ясо. Проте не варто додавати до маринаду чи соусів лимон, гострі спеції — вони спотворюють враження від Devil's Cut.

Як правильно пити «Джим Бім Double Oak»

Незважаючи на досить насичений смак Double Oak (43% обороту), також можна відчути яскраво виражені нотки карамелі та ірисок. Щоб трохи розсіяти приторність смаку, дегустатори рекомендують використовувати келихи tulip. Його тюльпановидна форма з розширеним верхом дозволяє ароматам «вивітритися».

Температура для подачі алкоголю звична — від 18 до 20 °C. Важливо не переохолодити, інакше смакові якості стануть менш вираженими.
Правильно пити «Джим Бім» чистим, а на закуску вибирати також поживні страви, смажені горіхи або сухофрукти.

Віскі Джим Бім
Віскі Джим Бім

Як правильно пити «Джим Бім Apple»

Легкий віскі, який у мережі інтернет вважають ідеальним літнім напоєм виробника, міцністю 35% обертів. Смакові якості відрізняються від інших видів: яблучний «Джим Бім» солодкий, нагадує лікер.

Для дегустації варто обирати келих tumbler. Він має широкі дно та верх, за рахунок чого аромат максимально розкривається.

Враховуючи солодкуватий смак, правильно пити Jim Beam яблучний охолодженим за допомогою каменів для віскі до 13-15 ° C. Таким чином ви зможете позбутися приторності і неприємного післясмаку. Доповнити алкогольну дегустацію можна сирним асорті.

Як правильно пити «Джим Бім Cherry»

Цей елегантний бурбон варто пити із двох типів келихів: tulip та tumbler. Їхній розширений верх дозволяє розкрити аромат алкоголю.

Оптимальна температура подачі — 18-20 °C. Вишневий смак дегустатори пропонують урізноманітнити шоколадом, фруктами чи солодощами.

Використовуйте наші поради та отримайте можливість насолодитись унікальним ароматом кожного виду віскі американського виробника, розкривши смакові якості бурбонів.